Met verdriet, woede en totaal onbegrip kijkt Hilversum BIJ1 naar de onmenselijke situatie op de Griekse eilanden. We zien gezinnen vastzitten in niemandsland met niets, we zien de kustwacht van Griekenland pogingen doen om bootjes te laten zinken en we zien schrijnende leefsituaties binnen de opvangkampen.

Ons hart breekt bij de vele foto’s en filmpjes die voorbij komen. Nederlandse steden komen in actie om kinderen zonder ouders weg te halen uit deze situatie. Deze kinderen verblijven nu in intens gevaarlijke en zelfs levensbedreigende omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen.

Het is een internationale plicht om deze kinderen die op de vlucht zijn te beschermen. Dus naast de vraag waarom het niet eerder is gedaan, blijft vooral de vraag: hoe snel kunnen we ze ophalen?

Wij wonen in een van de rijkste landen ter wereld. Dat geeft ons heel veel privileges en rechten, maar wat ons betreft maakt dat ook dat wij verplicht zijn ons in te zetten voor de mensen die dit voorrecht niet hebben.

Hilversum BIJ1 doet een dringend beroep op de medemenselijkheid van de Hilversumse gemeenteraad en roept haar op om deze kinderen hier een veilige opvang te bieden. Dit in navolging van Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Tilburg, Utrecht, Zwolle die al eerder hun bereidheid lieten zien. De gemeenten roepen op om deze kinderen zo snel mogelijk uit gevaarlijke Griekse vluchtelingenkampen te halen.

En laten we het daar niet bij houden. Laten we de regering blijven bevragen waarom wij geen stappen zetten om de situatie in de kampen te verbeteren en mensen hier een veilig en stabiel onderkomen te bieden. Nederland kan een voorbeeld zijn voor de andere EU-landen om te komen met een echt sociaal asielbeleid.

Hilversum, laat deze kinderen niet in de steek. We kunnen niet weg blijven kijken terwijl mensen in de EU leven onder erbarmelijke omstandigheden. Draag een steentje bij aan de opvang van alleenstaande kinderen op de vlucht.

Teken de petitie van de Goede Zaak die de burgemeester oproept om vluchtelingenkinderen uit Griekenland een veilig thuis te bieden.

BIJ1-kleurenbalk