Vandaag gaat het zogenaamde ‘boerkaverbod’ in. Een racistische en seksistische maatregel die de dragers van een niqab verbiedt om in bepaalde delen van de openbare ruimte te komen. Burgerarrestaties worden toegestaan, waardoor moslimvrouwen bang moeten zijn voor geweld. Naar een ziekenhuis gaan, gebruik maken van het openbaar vervoer, of de school van je kinderen binnengaan wordt strafbaar. Daarom doet Hilversum BIJ1 mee met het initiatief #boerkabuddies.

Segregatie en veiligheid

Door deze nieuwe wet worden isolement en segregatie verder in de hand gewerkt. We moeten bedenken wat het betekent als draagsters van een niqab straks niet meer terecht kunnen bij de reguliere gezondheidszorg of hun kinderen niet kunnen bijstaan als die in het ziekenhuis. Ook al hebben veel instanties gelukkig gemeld de wet niet ten uitvoer te willen brengen, het wordt voor de vrouwen gevaarlijker om naar buiten te gaan nu de staat toestaat dat burgers voor politieagenten gaan spelen. Gisteren deelde het AD bijvoorbeeld een artikel waarin werd uitgelegd hoe je een burgerarrestatie moet verrichten als je een vrouw in een niqab ziet lopen. Hierbij wordt zelfs vermeld dat het gebruik van geweld geoorloofd is. De politie heeft dit bevestigd en op de extreemrechtse social media wordt gejuicht. BIJ1 vindt het onacceptabel dat niqabdraagsters straks tegen de grond kunnen worden gewerkt.

Recht op zelfbeschikking

Deze bizarre maatregel gaat iedereen aan, omdat er wordt getornd aan het principiële recht op zelfbeschikking. De vrijheid die wij allemaal horen te hebben om ons te kleden zoals we willen. Die vrijheid wordt nu beperkt door vrouwen te dwingen hun niqab uit te doen of thuis te blijven.Laatst deelde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ook al dat rokjes niet boven de knie zouden mogen vallen op de werkvloer. Het is niet aan de overheid om te beslissen wat we wel of niet mogen dragen. Maar dat is nu wel de angstaanjagende realiteit geworden.

Religieuze vrijheid en verrechtsing

We zijn geschokt dat deze maatregel wordt doorgevoerd, ondanks de verklaring van de Raad van State die het 'niet nuttig' en 'onnodig' heeft genoemd. Er is immers geen enkele serieuze aanleiding geweest voor het invoeren van dit verbod. Het ‘gedeeltelijk verbod’ op het dragen van een niqab is onverenigbaar met Artikel 1 en 6 van onze grondwet en een ernstige inbreuk op de religieuze vrijheid en bewegingsvrijheid van moslims. Ook vrouwen die als moslima zichtbaar zijn door een hoofddoek te dragen zullen hieronder te lijden krijgen.Wij zien hierin een teken van toenemende islamofobie en van verrechtsing van de samenleving, als schadelijk gevolg van de opkomst van extreemrechts waar BIJ1 zich al langer zorgen over maakt. Maar vooral is de schade voelbaar voor de moslimvrouwen die niet langer beschermd worden maar bedreigd worden met geweld wanneer ze deel willen nemen aan de samenleving, net als elke andere burger. Het wordt hen ontnomen om gewoon met hun kinderen naar de huisarts te kunnen of deel te nemen aan een ouderavond op school.

Solidariteit in actie

BIJ1 laat moslimvrouwen graag voor zichzelf spreken en staat daarom achter het Vrouwen Collectief S.P.E.A.K. Ook acties als die van NIDA om de mogelijke boetes te gaan betalen juichen wij van harte toe. Meld Islamofobie heeft opgeroepen zaken te blijven melden, zodat zij sterker staan in de strijd tegen islamofobie. Mensen staan op en organisaties spreken zich uit. We maken een vuist en blijven strijdbaar. BIJ1 roept iedereen op tot solidariteit. Samen verenigen we ons en laten we zien dat we dit niet accepteren.

In Hilversum bieden we aan om als boerkabuddies bereid te zijn moslimvrouwen te vergezellen in de openbare ruimte. Draag jij een niqaab of boerka en voel je je niet veilig om in Hilversum de straat op te gaan? Stuur ons een berichtje en we komen je graag vergezellen.

AR:

اليوم بدأ حظر النقاب المنافي. هذا هو السبب اللذي جعل حزب BIJ1 هيلفرسم يشارك في المبادرة #رفاق_البرقع. هل ترتدي النقاب او البرقع ولا تشعر بالأمان عند وجودك في شوارع هيلفرسم؟ أرسل لنا رسالة سنأتي لمرافقتك بكل سرور.

TU:

Bugün utanç verici peçe yasağı yürürlüğe girmektedir. Bu nedenle Hilversum BIJ1 partisi #boerkabuddies insiyatifini destekliyor. Burka veya peçe giyiyorsanız ve Hilversum'da sokağa çıkmaktan korkuyorsanız size eşlik etmek için partimize mesaj atabilirsiniz.

BIJ1-kleurenbalk